VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN JOGGNING & TROTING HÄST?

Både joggen och travet är två-takt, diagonala gångarter. När höger främre hov slår i marken, träffar hästens vänstra bak hov också marken. Men om du tittar på två hästar i ridringen och den ena travar och den andra joggar, kommer du att märka flera skillnader mellan de två.

Hastighet

Travet är en snabb, två-takt gång som täcker en hel del mark med en hastighet på cirka 8 miles per timme. Travet är en snabb, framåtgående gång. Joggen märks långsammare än trav. Vissa hästar verkar nästan blanda längs travet med lite hock-action.

Ryttarposition

Ryttarens position skiljer sig åt när en häst joggar eller travar. Vid joggen sitter ryttarna centrerade och stilla och låter sina kroppar absorbera rörelsen. Vid travet trycker hästens rörelse upp och ner ur sadeln så att ryttarna använder en annan körställning. Ryttare postar vanligtvis vid trav, stiger upp i stigbygeln och rullar på låren under travens uppåtgående rörelse och sjunker försiktigt ner igen under nedåtfasen. Ryttare kan också ta tvåpunktspositionen under travet, stiga upp i stigbygeln och sjunka ner i hälarna, luta överkroppen framåt och hålla fast i manen. Slutligen kan ryttare också sitta i trav, men framåtrörelsen är svår att sitta på tills en ryttare är ganska långt framåt.

Ridstil

Joggen anses vara en västerländsk gång. Det utvecklades av ranchägare som ville ha en långsammare och bekvämare gång. Eftersom ranchägare var tvungna att rida över långa sträckor under dagen för att kontrollera sina besättningar, ville de ha en långsam, bekväm gång som inte skulle använda hästens energi. Travet anses vara en engelsk gång. Trav använder mer av hästens energi än joggen.

Användningar

Trav används i ridningstest i engelsk stil. Du kommer att bli ombedd att åka sittande och lägga trav under equitation och jaga sittplatsridningstester. I dressyrprov är en samlad och utökad trav samt sittande och postande stolpar del av många testmönster. Joggen används i västerländskt nöje och andra västerländska ridevenemang såväl som för rancharbete och spårridning.

Läs också SITTTROT