Lugn din nervösa häst

Denna 12-delars problemlösningskurs från den världsberömda tränaren Linda Tellington-Jones hjälper dig att ha roligare på spåret. Denna fråga: Ta reda på hur du kan koppla av och tysta din nervösa häst för en säker och trevlig åktur.

Det är en vacker dag utan moln på himlen. Dina trail kompisar har just kommit fram till trailhead, så du sadlar upp. Du har sett fram emot denna resa i veckor; du är angelägen om att utforska ett nytt spår och ha en picknick efteråt.

Tyvärr är din häst nervös, vilket framgår av det faktum att han var orolig i det ögonblick som han klev ur trailern. Han har en ängslig inställning. Dessutom, medan du sadlade honom och han var bunden vid släpet, tassade han och svängde bakdelen från sida till sida.

Du kan känna hans ångest genom tyglarna när han munnar och tuggar bettet och genom din sits när han börjar en hektisk jigg nu när du har monterat.

Det är som om du rider en spiralfjäder på gränsen till att explodera.

När din häst är nervös och du är orolig för att han kommer att vara “spänd” hela tiden är det svårt att slappna av och njuta av dig själv: bulta, bocka, virvla runt, jigga kontinuerligt eller skynda på alla gångarter, tränga andra hästar, eller även bak. Du är också orolig för din säkerhet.? En nervös, spänd häst kan förringa njutningen av en åktur.

“En häst som är upprörd eller spänd är inte samma sak som en som är skrämmande”, säger topptränaren Linda Tellington-Jones. “En spänd häst är rädd för kontakt med munnen, flankerna eller bakpartiet och är alltför lyhörd för benhjälpmedel.?”

“Han kan vara? Berörande” över hela kroppen, och magmusklerna kan vara strama. Till skillnad från skrämmande hästar som kan vika undan rädsla eller som ett resultat av lekfullhet eller vana, tenderar spända, oroliga hästar att vara så att alla tid.”

“Du kan av misstag förvärra problemet genom att åka på din oroliga eller flyktiga häst”, varnar Tellington-Jones. När du stramar åt dessa tyglar skapar du ytterligare spänningar i hästens hals och kan till och med tvinga honom att höja huvudet högt, vilket kan få honom att gå in i flygläge, förklarar hon.? “Kommer du att ha en stark önskan att rida?”

“Denna belastning påverkar hästens andning och kan leda till fler problem eftersom det gör hästen nervös.” Hans ansträngda muskler minskar blodflödet till hjärnan, vilket gör det svårt för honom att tänka effektivt. Neuro-impulserna undertrycks, vilket får honom att tappa känslan i lemmarna. “

Svaret är att träna din häst för att uppnå ett mer grundat, länkat tillstånd av mental, fysisk och känslomässig jämvikt. Tellington TTouches (en typ av karosseri inklusive olika cirklar, lyft och rutschbanor som utförs med händer och fingrar), Tellington markarbetsövningar och arbete under sadeln kan alla hjälpa till med detta.

Tellington-Jones visar hur du kan lugna din spända häst med tre TTouches och en mark/under-sadelaktivitet.

TTouch #1: Lyft en lindad python?

Denna TTouch är utmärkt för att minska muskelspänningar och främja cirkulationsflöde i ryggen. Det lugnar den nervösa hästen, ökar självförtroendet och medvetenheten och hjälper den flyktiga hästen att “de-spook”.

Ben, rygg och insida lår är viktiga områden.

Så här gör du: Börja med att mjukt vila båda händerna på vardera sidan av din hästs ben högst upp på underarmen. “Två tryck” är ett bra sätt att starta rörelsen. (Se “Hur mycket tryck?” Nedan för en förklaring av TTouch -tryckskalan.)

Gör en kvartscirkel med en hand, lyft sedan upp huden med båda händerna, se till att dina händer inte glider över din hästs päls. Håll i några sekunder, stödja huden medan den försiktigt återgår till sin ursprungliga plats.

Det blir praktiskt taget lite rörelse på de flesta delar av din hästs ben. Under de korta stunderna sträcker dina beröringar huden uppåt, förbättrar cirkulationen och minskar effekterna av gravitationen.

Upprepa cirkeln och höj genom att skjuta händerna några centimeter nedåt. Arbeta dig ner från toppen av din häst ben till hans fetlocks. Om din häst rör sig bort från beröringen griper du för hårt eller tvingar upp huden för mycket.

TTouch #2: Vill du suga en ko?

Denna TTouch ökar din hästs smidighet, förbättrar koordinationen och hjälper till att lugna en stressad eller “gåsig” häst som ogillar benkontakt. Den är uppkallad efter sina långa, släta glidslag från mitten till mitten av ryggen.

Tunnan är en viktig plats.

Hur man gör det:
Använd en platt hand för att slappna av en stressad häst, medan böjda fingrar stimulerar och ger hästen energi.
Lägg ena handen på din hästs rygg och den andra precis bakom armbågarna i magen mittlinje.
Placera dig själv mot omkretsområdet.

I en lång, mjuk, kontinuerlig stroke drar du handen mot dig och över hästens hår. Vrid handen så att fingrarna pekar uppåt mot hästens överlinje när du närmar dig hans mittrör.

Fortsätt att stryka försiktigt uppåt tills du når hästens överlinje i mitten. När du har korsat hans ryggrad, avsluta stroke.

Starta ditt nästa slag en hands bredd bakom det föregående på din hästs mage-stryk cirka sex centimeter från varandra och täck hela hans mage-fat-back-område från bakom armbågarna till flankerna.

När du arbetar på båda sidor av din häst, experimentera med varierande tryck och hastigheter.

TTouch #3: Vad sägs om en schimpans Touch?

Översikt:

Denna TTouch är lätt att använda och är perfekt för att förbättra kontakten med din häst. Det är uppkallat efter hur schimpanser försiktigt böjer sina händer. Denna TTouch hjälper din häst att bli mer medveten om hela kroppen, vilket strama hästar vanligtvis saknar. När han arbetar på känsliga regioner är det också mindre hotfullt för honom.

Var som helst på din hästs kropp är ett bra område.

Hur man gör det:
Håll handen mjukt böjd mot din handflata, fingrarna försiktigt vikta in.
Använd det platta området på baksidan av dina fingrar mellan den andra och den tredje falangen för att röra din häst.
Gör cirklar och anslut linjer över hela kroppen med din hand i denna hållning, applicera “två tryck” på “tre tryck”.

Wellingtons övning för att sänka huvudet

En rädd eller orolig häst är i allmänhet hög i huvudet (som visas i “flygläge”), vilket innebär att hans vagn är sådan att han håller huvudet högt nästan hela tiden, och inte bara för att han är av en specifik ras.

Det gör en enorm skillnad i din hästs ångestnivå om du lär honom att tappa huvudet. Ett sänkt huvud är ett tecken på förtroende och lätthet, men det sätter honom också i en annan sinnesstämning än när han är orolig och hög i huvudet.

Detta kan vara en av de mest avgörande lektionerna din häst kan lära, särskilt om han är spänd eller orolig. Att sänka huvudet hjälper till att “avskräcka” den flyktiga, högt huvudade, oförutsägbara hästen genom att åsidosätta flyglusten. Det lindrar muskelspänningar i nacken och ryggen på hästen och utvecklar avslappning, förtroende och samarbete.

Hästens huvud ska sänkas till den punkt där omröstningen är något lägre än manken, och näsan är inte lägre än knänivån. Lägre än så kommer hästarna att “stänga av”, vilket inte är den reaktion du vill ha.

En grimma, ett kedjeledsskaft och en Tellingtonstav krävs (en fyra fot lång stel, vit dressyrpiska med en plastknapp på änden; trollstaven fungerar som en förlängning av din arm.) Om du har ingen trollstav, en dressyrpiska räcker.

Innan du börjar, se till att upp genom den nedre vänstra grimringen, tillsammans med det vänstra kindstycket, och snäpp till den övre ringen, trä kedjan. Strax nedanför den nedre grimringen fäster snäppet på en länk i kedjan. (I stället för att placera kedjan över näsan uppmuntrar den här inställningen din häst att sänka huvudet snabbare.)

När din häst sänker huvudet som svar på dina kommandon, förkorta kedjan genom att trä den genom den övre vänstra och tillbaka genom den nedre vänstra ringen.

Tryck nedåt på det första steget.

Stå på din hästs vänstra sida och säg till honom att tappa huvudet: Med din högra hand, skjut ner ledskenet medan du håller änden av ledningen i din vänstra hand. (Var försiktig så att du inte skakar din häst!) Kedjan är avsedd att ge en mild, subtil signal.) Detta nedåtgående tryck bör bara vara några dagar, men det kommer att vara uppmuntrande.

Stroke är det andra steget. Böj överkroppen framåt om det behövs, men håll dig vid sidan av din häst snarare än framför honom. Rör samtidigt din hästs hals, bröst och ben lätt mot marken med trollspöet (eller dressyrpiskan). Stroken är en lugnande typ av belöning som också hindrar honom från att avancera.

Steg 3: Pressa näsan. Stå framför din häst när han accepterar följande indikationer för att tappa huvudet. För att få honom att sänka huvudet, placera ena handen på grimmarens näsband och den andra på kedjan.

Applicera topptryck i det fjärde steget. Använd fingertopparnas dynor för att göra små cirkulära beröringar på området med handen försiktigt böjd och fingrarna tillsammans. (Det kallas Clouded Leopard TTouch.) Det kan hjälpa att försiktigt gunga ditt hästhuvud från sida till sida med handflatan på näsbandet första gången. Begär sänkning genom att placera ena handen på näsbandet och den andra på sin hästkamm nära hans omröstning när han lätt sänker huvudet med hjälp av de primära ledtrådarna.

Steg 5: Stig upp. Montera upp när din häst har lärt sig att tappa huvudet när din hand läggs på bröstet. Förstärk denna signal genom att glida handen framåt och vidröra hans topp medan den är monterad. Hur mycket tryck är det?

TTouch -trycket varierar från ett till nio på en skala från ett till nio. Den lättaste kontakten du kan skapa med fingertopparna för att flytta huden i en cirkel och en fjärdedel utan att glida över ytan kallas “ett tryck”.

Ellington-Jones föreslår ett “tre tryck” för de flesta delar av hästens kropp för att minska spänningar och uppmuntra avslappning. TTouch är inte en massageteknik. På mobilnivå är målet att kommunicera med kroppen. Börja med “ett tryck” som utgångspunkt för att lära sig skalan.

Placera tummen mot kinden för att skapa detta krav. Skjut huden på ditt övre ögonlock i en cirkel och en fjärdedel med den lättaste möjliga kontakten med spetsen på ditt långfinger. (Istället för att bara glida över huden, se till att du rör den.) För att få en känsla av tryck, ta bort fingret och upprepa rörelsen på underarmen. Håll koll på hur liten inryckning du gör i huden. Detta är en TTouch med bara ett tryck.

Gör många cirklar på ditt ögonlock så fast som det känns tryggt och bekvämt för ett “tre tryck”. Upprepa ringarna på din underarm, märka fördjupningens djup och tryck. Det ska vara så lätt som möjligt.

Tippa fingrarnas inledande leder så att dina naglar pekar direkt in i muskeln och applicerar tre gånger trycket för ett “sextryck”.

Applicera tillräckligt med tryck för att vara effektiv, men inte så mycket att din häst blir irriterad. Som svar på din TTouch -avsikt, var uppmärksam på vad din häst “säger”.

Arbeta med öronen

Linda Tellington-Jones arbete inkluderar att stryka och göra små TTouch-cirklar på din hästs öron. Att arbeta med öronen är fördelaktigt för att sänka din hästs puls och andning, lugna honom, lindra kolik, främja en sund matsmältning, hjälpa en trött häst och förhindra eller vända chock hos hästar. När du är ute på leden och inte har tillgång till snabb veterinärhjälp kan du använda TTouches.