Hur man lägger trav

Om du någonsin har försökt sitta på en travhäst kan du ha tyckt att upplevelsen var mycket obekväm. Travet kan vara väldigt hoppande, men det finns ett sätt att jämna ut det studsande och skakande. Utläggning  är att stiga upp ur sadelsätet för alla andra steg i hästens framben och därigenom utjämna de ryck som du kommer att stöta på om du bara sitter. Detta gör ridningen av trav mycket bekvämare för dig och din häst. Det spelar ingen roll om du åker engelska eller västra. Det finns tillfällen när trav är lämpligt och bekvämare, oavsett hur du rider.

Vad du behöver

 • Din hästsadel täckas och redo att rida
 • En person som kompetent kan hoppa din häst
 • En lunglinje
 • En ring eller arena med jämn fot för din häst

Hur man lägger trav

 1. Börjar: Det enklaste sättet för dig att lära dig och det mest bekväma för hästen är att börja lära sig att lägga travridning på en lunglinje. På så sätt kan du lära dig att stanna hos hästen utan att oroa dig för att styra eller oavsiktligt dra i biten och förvirra eller skada hästen.
  Om du inte kan börja på en lunglinje, försök åka din häst i en arena eller inhägnad ring där den kommer att lutas i en rak linje utan mycket vägledning från dig.
 2. Tvåpunktsförberedelse: Öva på att sitta tvåpunkts- eller halvplats. Lyft botten ur sadeln, spänd men grepp inte tätt med överbenen och stå något i bygeln. Försök att kontrollera hållningen med dina muskler, snarare än att lägga all din vikt i stigbygeln. Du kommer att ha samma position som en kampsport “redo hållning” eller en utförsåkning. Använd inte händerna för att hålla dig själv.
 3. Cue din häst för att trava: Se till att du känner dig avslappnad och säker på promenad innan du cue din häst att trav. Könen är ett tryck på benen, sitter djupare i sadeln eller en kran med hälarna, beroende på hästens skolning och känslighet.
 1. Känn stötar: Med din häst i ett stadigt trav, försök att sitta och hålla ryggen flexibel för att absorbera stötar. Den uppåtgående och framåtriktade kraften du kommer att känna kallas impulsion. Om din häst har väldigt liten impuls, kommer du att hitta trav mycket lätt. Om din häst har stark impuls kommer du att lyftas ur sadeln.
 2. Släta ut dem: När du har upptäckt rytmen – och det kan vara till hjälp att räkna en, två, en, två – försök att stiga på “en” och sänk försiktigt på “två”. Handlingen är uppåt och framåt med bäckenet, står i två punkter och sitter på varannan steg. Fortsätt denna rytm när din häst travar stadigt. Försök att hålla dig med rörelsen för att undvika att bli kvar och “dubbla stötar”.
 3. Håll benen stilla: Koncentrera dig om att hålla underbenet rörligt från knä och ner. Lyft inte med tårna, ta för mycket med knäna, låt dina ben svänga eller låt dina anklar grotta in. Många nybörjare skjuter fötterna framåt. När du tittar ner borde du inte kunna se tårna. Den goda sitsens grundposition bibehålls vid varje gång.
 1. Plocka upp tyglarna: Nu när du känner rytmen och kan posta medan du är på lunglinjen kan du försöka plocka upp tyglarna. Utmaningen blir att hålla händerna stilla medan din kropp rör sig upp och ner till steget. Låt inte händerna röra sig upp och ner, utan böj genom axlarna och något genom armbågarna och handlederna.
 2. Övning gör det enkelt: Känn dig inte avskräckt om du fortfarande stöter lite, eller om din vän “får det” direkt, och det tar två eller tre lektioner. Du  kan  lära dig att skriva, och snart kommer du inte att vara medveten om att du gör det. Träna så mycket du kan och snart kommer postning att vara en enkel vana som gör ridningen av trav mycket bekvämare för dig och din häst. Med tillräckligt med övning kommer du att upptäcka att du kan posta utan stigbygel eller till och med en sadel.

Tips

 • Lär dig att hålla händerna stadiga hemma: Stå bakom en stol eller ett högt bord i en körställning: knäna lätt böjda, huvudet uppåt, ryggen avslappnad men rak och fingrarna vilar på stolen eller bordet i armbågshöjden. Stig upp och fall nu som om du skickade inlägg. Koncentrera dig om att hålla händerna orörliga på bordet.
 • Få lite slitage ?: Om insidan av ett ben gnuggas, kontrollera att du sitter fyrkantigt i sadeln. Kontrollera att stigbygeln har samma längd. Kompensera för skillnader i benlängd med ett mellanlägg i kängan. De flesta har ett ben längre än det andra som påverkar balansen i sadeln. Chafing på båda benen betyder att dina ben svänger. Öva på att hålla underbenet stilla och bär ridbyxor med läderknäplåster eller höga stövlar för extra grepp.
 • Säkra din plats: Du kanske redan är bekant med övningar i sadeln, och du borde kunna göra dem vid trav. Dessa är enklaste och säkrast på en lunglinje. Försök att nå framåt och röra vid din hästs öron, vänd och röra vid svansen, böj för att röra vid varje tå och åka med utbredda armar. Övningarna uppmuntrar muskeltonus och balans.
 • Det handlar inte om styrka: Försök inte plocka upp dig själv med överkroppen. Dina axlar ska vara avslappnade. Det borde inte vara mycket brute styrka involverat i utstationering. Några muskler kan börja klaga, och du kan bli vind. Ridning är träning. Det kan se ut som att sitta, men då gör det också cykling. Tänk på balansen och ansträngningen som krävs för att cykla. Vad skulle hända om du skulle sluta balansera och trampa?
 • Gå med flödet: Låt dig lyftas av impuls. Vissa nybörjare böjer sig framåt. Din rygg ska vara nästan lodrätt, med endast dina bäckenben som gör upp- och frambågen.