Dyk in i körningen

Synen av en hästvagn framkallar bilder av storhet och styrka. Det är en historisk nick för både ryttare och icke-ryttare. Medan lärande att köra kan verka skrämmande för vissa, säger flyttande lärare och domare Andy Marcoux från Coachman’s Delight, Inc. i Massachusetts att det inte borde vara det.
Marcoux instruerar elever, tränar hästar och deltar i avancerad kombinationskörning och nöjeskörning med singlar, par och fyra i händer.

“Det är särskilt spännande med vagnskörning eftersom det är många som kommer från ridning till körning, men det finns också många som är nya på hästar”, förklarar Marcoux.

Martha Custis Merry of Libanon, Ohio, en amatör för vuxen dressyrryttare som nu också kör sin Lancer, en 8-årig Percheron/Friesian/Dutch Harness-häst, säger att aktiviteten kan avnjutas som en nöjes- eller tävlingsförare. Hon tycker om att arbeta som ett team med sin man, Dave, hennes navigatör i kombinerad körning. I höstas avslutade Merrys sitt första kombinerade körhändelse (CDE) på Training Level, och de planerar att göra mer i framtiden.

Var ska man starta

Att hitta en lokal körklubb, samt utvärdera det material som finns tillgängligt via American Driving Society (ADS), Carriage Association of America (CAA) och United States Equestrian Federation rekommenderas alla av Marcoux och Merry (USEF). Vagnkörningsklubbar finns i nästan alla regioner i USA; listor över klubbar finns på ADS och CAA: s webbplatser.

Det här är användbara platser för att hitta lokala lärare, lära sig säkra tekniker, få utrustningsråd, få hjälp med att träna eller köpa en häst och få erfarna förare att hjälpa nybörjare.

Enligt Merry hittar de som är intresserade av att köra en välkomnande grupp.

“Förarsamhället är fullt av otroligt generösa människor. De flesta körklubbar uppmuntrar medlemmar att dela med sig av sina färdigheter och erbjuda nya förare att gå med i en gratis provperiod och åka i sina vagnar.”

Detta är den logiska vägen för att lära sig att köra, enligt Marcoux:

  • Åk tillsammans med en körlärare och andra erfarna förare för att få erfarenhet och självförtroende, för att så småningom ta ratten medan du fortfarande har dem vid din sida för instruktion som co-pilot. De meddelar dig när det är dags för solo när du har gjort det här ett tag.
  • Välj en erfaren häst när du lär dig att köra. Efter att ha lärt sig med en erfaren häst kan individen arbeta med specialister för att träna sin häst för körning.
  • Lär känna komponenterna i selen och fordonet (vagn, vagn, vagn, släde osv.). Enligt Marcoux kan nybörjare tänka på selen som en “hink med bläckfiskar”, men det är inte annorlunda än att förstå delarna i en sadel.
  • Lär dig hur du knyter en häst till ett fordon på ett säkert sätt.
  • Lär dig hur du kör på marken och hur du ställer upp långa köer.
  • Volontärarbete och tittande, assistans vid evenemang och möten och skuggning av erfarna förare är alla sätt att lära sig.

Merry erbjuder följande råd:

  • Läs och titta på videor för att slutföra dina läxor. Undersök reglerna. Ställ förfrågningar.
  • Innan du hoppar in i vagnen, spendera mycket tid på att arbeta med en häst för att bygga en relation och kommunikation.

Körning kontra ridning

Utsikten genom öronen på en ridhäst liknar en körhäst, men från en lite annan vinkel och med några unika hjälpmedel för kommunikation.

Merry förklarar: “Jag var van att känna och styra min häst med benen, sätet, händerna och balansen.” “Körning lyfter kommunikationen till en ny nivå. Jag var fortfarande tvungen att slutföra samma sysslor, men den här gången med hjälp av min röst, tyglar, piska och bromsar vid behov [inte alla hästbilar hade bromsar].”

Även om han behöver vara pensionerad från ridning i vissa situationer, kan din ridhäst bli en utmärkt körhäst.

“Att köra kan vara ett fantastiskt andra jobb för en häst eftersom det har en mycket lägre effekt än ridning”, förklarar Marcoux. “Förutsatt att du har hästar med sjukdomar som kyssande rygg eller navicular, vilket gör dem olämpliga för ridning, kan de fortfarande vara underbara körhästar om de har ett bra huvud på axlarna.”

Nu är det dags att sätta sig bakom ratten.

Marcoux tipsar personer som är intresserade av att lära sig att köra bil så snart som möjligt.

“Det vanligaste jag tycker är att folk väntar alldeles för länge innan de påbörjar sporten”, förklarar han. “De tycker att det ser ut som kul, och de kanske gör det när de inte längre kan åka.” Så, vad händer efter det? När de väl sätter sig bakom ratten känner de att de blivit lurade. “Wow, jag borde verkligen inte ha väntat!” utbrister de.