Det hemliga gåhjälpmedlet

Jag vill ta itu med en enkel men ändå viktig färdighet som kan hjälpa dig att finjustera hur bra du kommunicerar med din häst. Jag kallar detta mitt ”hemliga” ridhjälpmedel, även om det verkligen inte är så hemligt! Du vet förmodligen redan det men tricket är att hålla sig uppmärksam på det och verkligen implementera det när du rider.

Om du har läst mitt inlägg om att påskynda en långsam häst, har du redan täckt detta till viss del men jag vill göra det här inlägget specifikt för trav.

Jag kommer att dela detta med dig och det hjälper dig att komma upp i travridning utan alla krångel när du rider på en långsammare häst som kanske är lite knepig att motivera.

Du kanske redan har läst om min första ponny, Satchmo. Om du inte har gjort det var han den SÖTSTA lilla killen. Han var super feisty och hade en värld av personlighet. Han skulle också rutinmässigt sparka andra hästar om de kom för nära. All denna personlighet men han hatade att leda. Absolut hatade det.

När jag åkte på honom spenderade jag mycket tid på min gång-till-trav-övergång och även på olika typer av trav när jag lärde mig att åka. Jag cyklade engelska med honom och vi skulle arbeta med att förlänga och förkorta steget, hålla trav jämnt, sitta trav, sätta trav, tvåpunkts vid trav, sidoarbete i trav etc.

Poängen är att det fanns mycket travarbete.

Och med rätta, för mycket arbete på hästar görs vid trav. Det är därför det är väldigt viktigt att bemästra den gång-till-trav-övergången. Vi vill inte att hästen ska dra sig upp mitt på frambenen och ha “finnnnnne, jag antar att jag ska trava” -mentalitet. Vi vill att den ska vara entusiastisk och lyhörd men kontrollerad.

Ett problem jag hade mycket är att Satchmo antingen skulle springa fram i trav när jag följde andra hästar med honom eller så skulle han vägra att trava när jag försökte leda med honom. När jag äntligen fick honom att trava den första lilla biten när vi åkte tillsammans kände jag mig aldrig riktigt balanserad. Naturligtvis visste jag inte det vid den tiden. Jag lärde mig bara att åka och jag var stolt över att bara trava!

När jag förstod hur man bättre kunde kommunicera med Satchmo kände vi oss extremt synkroniserade när vi travade, gick-till-trav-övergång och trav-till-promenad-övergång.

Låt oss se om du har upplevt detta problem …

Har du svårt med Walk-to-Traot-övergången?

Vid övergång från promenad till trav är det naturligt att använda den vanliga kläm-, spark-, grödrutinen. 

Vanligtvis är den första gången till travövergången i början av en lektion eller en tur den svåraste. Det är åtminstone det jag alltid har hittat!

Det är inte bara ansträngande att sparka och klämma för att få det första travet utan det känns inte heller bra. Önskar du inte att din häst bara kunde läsa dig och plocka upp en härlig trav den sekund du frågar?

Jag kommer ihåg att jag såg hästarna lätt trappa av och det verkade inte ens som att föraren gjorde någonting. Jag kände mig så avundsjuk!

Hacken: Att använda din plats är bättre än att använda ditt ben 

Vad jag lärde mig när jag utvecklade min ridningskunskap är att din plats är ett väldigt viktigt kommunikationsverktyg. Jag kommer ihåg att tränare berättade det för mig hela tiden, men jag internaliserade det aldrig riktigt förrän senare under min ridning. Det kändes så mycket mer naturligt att använda benen och jag förstod inte helt vad jag skulle använda mitt säte. Jag försökte röra mig med min häst så gott jag kunde men mest kändes det av.

Tricket med att använda din plats är att ställa in den takt du vill gå RATHER än att försöka efterlikna din hästs takt.

Jag upprepar att du sätter takten med din plats! Försök inte bara följa din hästs rörelser.

Att använda din plats kommunicerar tydligare till din häst och det får dig att se ut som en mycket mer sofistikerad ryttare än att klämma och sparka en gånghäst. 

Så här är vad du ska göra: När du går, börja flytta din plats medvetet som om din häst började trava. Snabba upp det och nästan bild med din rumpa och höfter för att tvinga din häst framåt.

Ett annat sätt att tänka på det är att föreställa sig att du rider på sittande trav och i huvudsak börjar efterlikna den rörelsen på en häst som går. 

När hästen rör sig snabbare blir din plats plötsligt synkroniserad med hästens rörelse och hästen känner ett tryckfrigörande eftersom han inte känner att du rör dig överallt ovanpå honom. 

Ja jag vet att det förmodligen känns väldigt dumt! Efter att ha överdrivit det några gånger kommer din häst att förstå vad du menar mycket snabbare och du kan bara använda den mest subtila rörelsen i din plats för att flytta din häst i trav.

Använd Walk-to-Traot Rid Aid först

Försök att använda detta gånghjälpmedel först innan du använder benen. Var tålamod och ihållande. Och oroa dig inte för att vara för krävande – det brukade jag, men jag har insett att min häst inte bryr mig om att använda det här tricket alls!

Jag hoppas verkligen att det här gå-till-trav-hjälpmedlet gör skillnad för din ridning. Jag skulle gärna höra hur det går för dig! Och för mer travhjälp, ta en titt på min guide om hur du ska sitta trav när du är där!

Samma princip gäller för trapp-till-promenad-övergången

Samma princip att sakta ner din plats för att kommunicera med din häst som du vill sakta ner används för trapp-till-promenad-övergången med din häst.

Ursprungligen kan du behöva överdriva lite.

Om din häst är på den hetare sidan, har du förmodligen tyckte att gång-till-trav-övergången är en vind och du kanske tycker att den här är lite svårare. Om din häst är på den latare sidan borde detta absolut inte vara något problem för dig.

Om din häst är på den hetare sidan, se till att du läser min blogg om hur du saktar ner en het häst (klicka här!) Eftersom det kan vara mycket mer du behöver göra innan du bara kan använda din plats. Det beror på nivån på känslomässig kontroll som din häst har och du kanske måste arbeta lite med det innan din häst faktiskt kan lyssna på din plats.

Om du gillade det här inlägget vill jag dela 14 metoder som jag har lärt mig genom åren som du kan implementera omedelbart när du rider när inget annat fungerar eftersom du borde se fram emot att rida, inte frukta det. 

Läs också VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN JOGGNING & TROTING HÄST?